Det romerska riket

Sagan om hur roms historia började.

Enligt den gamla sagan så var det Romulus och Remus som var grundarna till rom. Romulus och Remus var söner till en prinsessa. Prinsessans far hade varit kung men blivit störtad från tronen av sin bror, som nu styrde. Brodern ville döda Romulus och Remus så han lade Romulus och Remus i en korg och kastade korgen i floden Tibern, men korgen sjönk inte till botten som han trott utan den flöt istället nedströms och lite senare flöt den i land intill floden. En varghona hittade korgen med Romulus och Remus och lät dem dia henne hon gav dem också skydd och värme. De båda bröderna växte upp och blev stora och starka män som sedan störtade mannen som försökt döda dem. Deras morfar blev återigen kung och för att de hjälpt honom fick de som tack en bit land intill Tibern. På deras mark började de bygga en stad. men en dag gjorde Romulus ett streck som skulle visa vad stadens murar skulle stå. Remus retades med Romulus och hoppade över strecket men då blev Romulus så arg att han dödade sin bror och så sa han att ”Så här ska det gå för alla som försöker ta sig över mina murar” Romulus blev sedan roms första kung och Rom sägs också fått sitt namn efter honom.

Var och när.

Staden Rom sägs blivit grundad 753 f.kr men staden hade då ett etruskiskt styre som då var ett kungadöme. Och blev inte förrän omkring år 509 f.kr en romersk republik. Den romerska republiken varade till omkring 27 f.kr, efter det blev romarriket styrt av kejsare. Rom ligger på det italienska halv ön intill floden Tibern och runtomkring finns sju stycken kullar. Platsen som rom blev byggd på var ultimat floden hjälpte till att göra transporter enklare och kullarna skyddade mot angrepp. Dessutom skyddade kullarna mot Tiberns översämningar.

Romarrikets flagga.

SPQR står för senaten och det romerska folket

 

Det romerska riket startar och religionen.

När det romarna blir en republik startar också deras historia. Omkring år 509 f.kr gör romarna sig fria från det etruskiska styret och får sina egna kungar, romarna har nu ett kungadöme. Och ca 100 år senare har romarna blivit ett starkt folk och de börjar besegra de andra folken på den italienska halv ön. Etruskerna och Grekerna var de två folk på den italienska halv ön som romarna tog efter många saker, exempelvis demokratin, byggnadskonsten och sin religion. Romarna hade från början en religion som liknade den grekiska mytologin. Romarnas religion är inte helt klar med vad den innebar, men det man vet var att de hade många gudar och att deras religion var en slags polyteismisk religion.  Men senare blev kristendomen den nya religionen, eftersom att Konstantin den store tillät kristendomen i romarriket.

Språket och folket.

Man kunde dela in romarna i två grupper patricier och plebejer. Patricier var dem finaste familjerna och släkterna, dem som ägde mycket mark och pengar. Plebejer var dem som låg längre ner i romarnas samhällspyramid alltså hade de mindre pengar de var exempelvis de vanliga människorna och de fattiga romarna. Innan romarna eller dåtida latinarna blev ett faktum fanns det många olika folk bosatta på den italienska halv ön. Etrusker, greker, samniter och latinare. Etruskerna talade ett okänt icke indoeuropeiskt språk, grekerna talar/ talade grekiska, samniterna talade Oskiska och latinarna talade precis som det låter latin. Bara de rika och utbildade romarna kunde tala det ”fina” latinet fattiga talade också latin men som hade en enklare grammatik.

Senaten.

Senaten styrde romarriket under romarnas republiktid. Senaten blev startad av rika adelsmän/ patricier och hade 300 medlemmar, som kallades senatorer. Senaten fattade alla viktiga beslut och bestod bara av män. om man var av en plebejisk släckt fick man vänta i hundra år, eftersom år 401 f.kr är första gången någon plebej får vara med i senaten.

Världsväldet, romarnas inperium.

117 e.kr var romarriket som störst och det tog ungefär 600 år för romarna att bygga sitt enorma världsvälde eller inperium som vi kallar det. Deras första steg var att erövra hela den italienska halvön sedan erövrade de den viktiga kuststaden Kartago eftersom de behövde den kontrollen över medelhavet. Tillslut fick de kontrollen över hela medelhavet efter att ha erövrat landområdena omkring. Nordafrika, Spanien, och delarna upp till Skottland, Frankrike eller dåvarande Gallien, västra Schweiz, Belgien, lite av Tyskland, Nederländerna, Egypten, Mesopotamien, tvåflodsområdet runt Eufrat och Tigris.  

Armen.

Alla dessa krig som behövdes för att erövra dessa områden tog enormt många liv men gav också flera miljontals jobb. Alla män mellan 17 och 46 år var tvungna att tjänstgöra i armen och man anställdes 16 år åtgången. Man skulle helst tjänstgjort i armen i minst 10 år för att kunna bli en framgångsrik politiker i rom, dessa politiker eller skickliga militära ledare låg bakom romarrikets stora erövrings förmåga. En arme kunde innehålla 500 000 man. Alla soldater blev indelade i olika stridsgrupper med olika antal soldater som kallades legioner och centuriorer. Alla dessa soldater behövde träning och någonstans att vila, då behövdes det befästa läger eller så kallat kastell. Kastellen låg ofta nära varandra och det kunde bara vara några mils mellanrum. Anledningen var att de skulle kunna signalera till varandra med hjälp av röksignaler om fienden skymtades. De gamla kastellerna finns fortfarande kvar runtom i forna romarriket som ruiner och vissa är faktiskt mycket välbevarade.

En romersk soldat bar alltid:

En lätt rustning

Hjälm

En sköld

Lans & svärd

En dolk

Och en packning som innehöll: yxa, såg, skära, korg och ett kokkärl. Den romerska armen hade flera formeringar och taktiker den mest kända hette ”Sköldpaddan”, det var en mur och ett tak av sköldar. Soldaterna fäller sina lansar och går till anfall. En av tio soldater råkade ut för decimering, alltså blev dödad bara för att de andra soldaterna inte skulle göra uppror.

Historien om Arkimedes.

Ni kanske har hört talas om Arkimedes från Syrakusa som var en mycket känd grekisk uppfinnare och matematiker som blev mest känd över Arkimedes princip. Arkimedes princip är att en kropp som flyter i vatten väger lika mycket som det vatten det tränger undan. Några romerska soldater hade fått i uppgift att ta Arkimedes till fånga och de fick absolut inte göra så att han kom till skada. När romarna kom var Arkimedes mitt uppe i ett matematiskt problem med cirklar uppritat på stranden. De romerska soldaterna trampade på några cirklar och förstörde dem och då blev Arkimedes arg och sa ” Rör inte mina cirklar” men då blev soldaterna så ursinnade att de högg ner honom. Arkimedes levde mellan 287 f.kr – 212 f.kr Ön Syrakusa som Arkimedes föddes och dog på höll sig länge utanför det romerskariket men tillslut kunde de inte längre hålla sig självständiga och Syrakusa blev också en del av romarriket.

Arkimedes avbildas ofta i ett badkar eftersom det sägs att han kom på sin princip när han satt och badade. Det sägs också att när han gjorde det sprang han runt i hela staden naken och ropade Eureka (Jag har funnit det)

Den romerska ”freden”.

Romarriket hade ofta mycket inbördeskrig och därför skapades en ny regel. I det romerska riket var det tvunget att råda fred speciellt mellan olika besegrade folk och vanliga romare, då fick inga romare plundra eller förstöra. De besegrade folken fick göra som de ville bara de inte startade ett inbördeskrig. Den freden kallade de pax romana. Pax romana varade i ca 200 år, mellan 27 f.kr – 180 e.kr

Kejsartiden.

Om man var kejsare ansågs man ha högre rang än en kung. Den romerska kejsartiden börjar nar den 18 åriga Octavianus får makten efter mordet på hans släkting Julius Caesar. Julius Caesar var en mycket känd och högt stående politiker och fältherre i rom, som var gift med Kleopatra tillsammans hade de en son. Julius Caesar ansågs tillslut att ha en för stor makt och han blev mördad den 15 mars 44 f.kr av sina sammansvurna. Octavianus var en envålds härskare som avsatt mycket av senatorernas makt men aktade sig för att kalla sig för diktator för han ville inte gå samma öde som Caesar hade fått. Octavianus hade visat sig som en brutal härskare genom att ha krigat och brutit ett förbund med Ceasars vän och ingen vågade stå upp mot honom efter det för de var rädda att bli mördade. Han tvingade senaten att ge honom ett heders namn, Augustus, vilket betyder den vördnadsvärde. Augustus var inte bara hemsk han skapade dock en fungerande stat som avlönade tjänstemännen, en byråkrati.

Uppfinningar.

De mest kända uppfinningarna som romarna gjorde var vägarna och akvedukterna. Den första romerska vägen byggdes år 312 f.kr av en censor som hette Appius Claudius. Vägarna byggdes noggrant, i det första understa lagret låg krossad sen eller grus över det hade man massa stenar i olika former och storlekar högst upp låg det stenplattor som anpassades efter varandra och pusslades ihop. En akvedukt användes för att transportera vatten till städerna, de var små rännor som gick under marken. Vattnet kom från en sjö eller vattendrag som låg högt och vattnet helt enkelt bara rann ner till staden.

Barndomen.

I romarriket var barndomen mycket kort och speciellt om man var flicka eftersom att det var lagligt att gifta bort en flicka när hon bara var tolv år pojkar fick man dock inom lag gifta bort förrän de fyllt fjorton. En flicka var inte heller lika mycket värd som en pojke och därför satte man ofta ut en flicka för att dö någonstans. I ett fattigt hem kunde barn få börja arbeta när de bara var 6 år. Men om man var född i en rik familj kunde man få börja skolan vid 7 års ålder. I förmögna familjer gick flickor i skolan 3-4 år medans pojkar fick gå i 9 år i skola. Man sa att flickor helst inte skulle bli för kloka. I en familj styrde alltid mannen och han var en slags förmyndare.

Slavarna och spelen.

Slavarna har gjort nästan alla de hårda arbetena under historiens gång, vilket visar att det stannade upp mycket av romarnas tekniska utveckling. I antikens rom fanns det olika sorters slavar från de som levde ett ganska normalt liv till de som gjorde de absolut livsfarligaste jobben. En slav var en ägodel, något som man inom lag fick behandla hur man ville. Fast de flesta fick inte livshotande uppdrag eftersom en död slav kan ju inte arbeta. De flesta slavarna som fanns hade blivit tillfångatagna från områden som romarriket hade erövrat, de såldes sedan på slav marknader och fick nya ägare. De flesta slavarna fick inget betalt för sitt arbete men ibland i vissa fall fanns det ägare som gav en liten lön för det utförda arbetet. På gladiatorspelen var det ofta slavarna som slogs mot varandra på liv och död de kallades gladiatorer. Gladiatorerna kunde också slåss mot massor av olika vilda djur. Dessa fajter utkämpades på stora arenor framför miljontals människor som älskade att se de blodiga fajterna på liv och död. Om en gladiator som inte orkade mer kunde han be om nåd, då fick publiken rösta och han skulle få gå eller dö. En gladiator kunde också vinna sig fri om den vann tillräckligt många fajter. Den mest kända arenan kallades Colosseum och ligger i rom. Gladiatorspelen kostade oerhört mycket pengar, exempelvis bara för att för att transportera alla exotiska djur till rom som lejon, elefanter, tigrar mm. På samma dag som Colosseum invigdes dödades 5000 olika djur.

Romarrikets undergång.

Romarrikets undergång sägs hänt när det delades i två delar, väst och östrom. Theodosius var en kejsare mellan 378 e.kr- 395 e.kr Och i hans testamente delade han upp romarriket i två delar mellan sina två söner, västrom och östrom. Man valde att dela upp riket i två delar eftersom att andra folkslag började ta ifrån romarna mark och delvis också för att det började bli krig i riket, mellan kristna och de som fortfarande trodde på ursprungs religionen. I början när inte kristendomen var spridd till en större mängd romare kunde man avrätta kristna på gladiatorspelen, till folkets förtjusning. I västrom var rom huvudstad och i östrom blev Konstantinopel huvudstaden. Östrom varade längst, medan fallet för västrom gick mycket snabbare.

Västrom började nämligen plundras av många olika folk exempelvis goterna och germanerna. Och romarna hade inga pengar kvar efter den storslagna tiden med gladiator och olympiska spel mm. Vilket ledde till att det stora riket började förlora sina enorma landområden till andra folk och romarriket föll samman. Tillstut plundrade till och med goterna hela Rom. Östrom klarade sig mycket längre eftersom de var mycket starkare, dessutom fanns de stora åkrarna som gav bra sködar i östrom. faktiskt ända fram till år 1453 varade östrom. Och blev efter en tid det Bysantinska riket.

Arvet.

Romarna lärde sig det mesta från grekerna, exempelvis deras böcker, byggnads stiler, teater, konst och vetenskap. Som de sedan förde ut över Europa. Dessutom är det romarna som har grundat de kända städerna som Paris, Budapest, London mm.  Dessa städer var då under den här tiden romerska härläger. De gamla staterna som fanns i romarriket har idag satt gränserna för var olika land ligger exempelvis Frankrike och Spanien. Latinet är också ett språk som vi fått av romarna som sedan de kristna spred ut över världen.

Det romerska riket (gammal skol uppgift av mig)

Allmänt Kommentera

                Det romerska riket

Sagan om hur roms historia började.

Enligt den gamla sagan så var det Romulus och Remus som var grundarna till rom. Romulus och Remus var söner till en prinsessa. Prinsessans far hade varit kung men blivit störtad från tronen av sin bror, som nu styrde. Brodern ville döda Romulus och Remus så han lade Romulus och Remus i en korg och kastade korgen i floden Tibern, men korgen sjönk inte till botten som han trott utan den flöt istället nedströms och lite senare flöt den i land intill floden. En varghona hittade korgen med Romulus och Remus och lät dem dia henne hon gav dem också skydd och värme. De båda bröderna växte upp och blev stora och starka män som sedan störtade mannen som försökt döda dem. Deras morfar blev återigen kung och för att de hjälpt honom fick de som tack en bit land intill Tibern. På deras mark började de bygga en stad. men en dag gjorde Romulus ett streck som skulle visa vad stadens murar skulle stå. Remus retades med Romulus och hoppade över strecket men då blev Romulus så arg att han dödade sin bror och så sa han att ”Så här ska det gå för alla som försöker ta sig över mina murar” Romulus blev sedan roms första kung och Rom sägs också fått sitt namn efter honom.

Var och när.

Staden Rom sägs blivit grundad 753 f.kr men staden hade då ett etruskiskt styre som då var ett kungadöme. Och blev inte förrän omkring år 509 f.kr en romersk republik. Den romerska republiken varade till omkring 27 f.kr, efter det blev romarriket styrt av kejsare. Rom ligger på det italienska halv ön intill floden Tibern och runtomkring finns sju stycken kullar. Platsen som rom blev byggd på var ultimat floden hjälpte till att göra transporter enklare och kullarna skyddade mot angrepp. Dessutom skyddade kullarna mot Tiberns översämningar.

Romarrikets flagga.

SPQR står för senaten och det romerska folket

 

Det romerska riket startar och religionen.

När det romarna blir en republik startar också deras historia. Omkring år 509 f.kr gör romarna sig fria från det etruskiska styret och får sina egna kungar, romarna har nu ett kungadöme. Och ca 100 år senare har romarna blivit ett starkt folk och de börjar besegra de andra folken på den italienska halv ön. Etruskerna och Grekerna var de två folk på den italienska halv ön som romarna tog efter många saker, exempelvis demokratin, byggnadskonsten och sin religion. Romarna hade från början en religion som liknade den grekiska mytologin. Romarnas religion är inte helt klar med vad den innebar, men det man vet var att de hade många gudar och att deras religion var en slags polyteismisk religion.  Men senare blev kristendomen den nya religionen, eftersom att Konstantin den store tillät kristendomen i romarriket.

Språket och folket.

Man kunde dela in romarna i två grupper patricier och plebejer. Patricier var dem finaste familjerna och släkterna, dem som ägde mycket mark och pengar. Plebejer var dem som låg längre ner i romarnas samhällspyramid alltså hade de mindre pengar de var exempelvis de vanliga människorna och de fattiga romarna. Innan romarna eller dåtida latinarna blev ett faktum fanns det många olika folk bosatta på den italienska halv ön. Etrusker, greker, samniter och latinare. Etruskerna talade ett okänt icke indoeuropeiskt språk, grekerna talar/ talade grekiska, samniterna talade Oskiska och latinarna talade precis som det låter latin. Bara de rika och utbildade romarna kunde tala det ”fina” latinet fattiga talade också latin men som hade en enklare grammatik.

Senaten.

Senaten styrde romarriket under romarnas republiktid. Senaten blev startad av rika adelsmän/ patricier och hade 300 medlemmar, som kallades senatorer. Senaten fattade alla viktiga beslut och bestod bara av män. om man var av en plebejisk släckt fick man vänta i hundra år, eftersom år 401 f.kr är första gången någon plebej får vara med i senaten.

Världsväldet, romarnas inperium.

117 e.kr var romarriket som störst och det tog ungefär 600 år för romarna att bygga sitt enorma världsvälde eller inperium som vi kallar det. Deras första steg var att erövra hela den italienska halvön sedan erövrade de den viktiga kuststaden Kartago eftersom de behövde den kontrollen över medelhavet. Tillslut fick de kontrollen över hela medelhavet efter att ha erövrat landområdena omkring. Nordafrika, Spanien, och delarna upp till Skottland, Frankrike eller dåvarande Gallien, västra Schweiz, Belgien, lite av Tyskland, Nederländerna, Egypten, Mesopotamien, tvåflodsområdet runt Eufrat och Tigris.  

Armen.

Alla dessa krig som behövdes för att erövra dessa områden tog enormt många liv men gav också flera miljontals jobb. Alla män mellan 17 och 46 år var tvungna att tjänstgöra i armen och man anställdes 16 år åtgången. Man skulle helst tjänstgjort i armen i minst 10 år för att kunna bli en framgångsrik politiker i rom, dessa politiker eller skickliga militära ledare låg bakom romarrikets stora erövrings förmåga. En arme kunde innehålla 500 000 man. Alla soldater blev indelade i olika stridsgrupper med olika antal soldater som kallades legioner och centuriorer. Alla dessa soldater behövde träning och någonstans att vila, då behövdes det befästa läger eller så kallat kastell. Kastellen låg ofta nära varandra och det kunde bara vara några mils mellanrum. Anledningen var att de skulle kunna signalera till varandra med hjälp av röksignaler om fienden skymtades. De gamla kastellerna finns fortfarande kvar runtom i forna romarriket som ruiner och vissa är faktiskt mycket välbevarade.

En romersk soldat bar alltid:

En lätt rustning

Hjälm

En sköld

Lans & svärd

En dolk

Och en packning som innehöll: yxa, såg, skära, korg och ett kokkärl. Den romerska armen hade flera formeringar och taktiker den mest kända hette ”Sköldpaddan”, det var en mur och ett tak av sköldar. Soldaterna fäller sina lansar och går till anfall. En av tio soldater råkade ut för decimering, alltså blev dödad bara för att de andra soldaterna inte skulle göra uppror.

Historien om Arkimedes.

Ni kanske har hört talas om Arkimedes från Syrakusa som var en mycket känd grekisk uppfinnare och matematiker som blev mest känd över Arkimedes princip. Arkimedes princip är att en kropp som flyter i vatten väger lika mycket som det vatten det tränger undan. Några romerska soldater hade fått i uppgift att ta Arkimedes till fånga och de fick absolut inte göra så att han kom till skada. När romarna kom var Arkimedes mitt uppe i ett matematiskt problem med cirklar uppritat på stranden. De romerska soldaterna trampade på några cirklar och förstörde dem och då blev Arkimedes arg och sa ” Rör inte mina cirklar” men då blev soldaterna så ursinnade att de högg ner honom. Arkimedes levde mellan 287 f.kr – 212 f.kr Ön Syrakusa som Arkimedes föddes och dog på höll sig länge utanför det romerskariket men tillslut kunde de inte längre hålla sig självständiga och Syrakusa blev också en del av romarriket.

Arkimedes avbildas ofta i ett badkar eftersom det sägs att han kom på sin princip när han satt och badade. Det sägs också att när han gjorde det sprang han runt i hela staden naken och ropade Eureka (Jag har funnit det)

Den romerska ”freden”.

Romarriket hade ofta mycket inbördeskrig och därför skapades en ny regel. I det romerska riket var det tvunget att råda fred speciellt mellan olika besegrade folk och vanliga romare, då fick inga romare plundra eller förstöra. De besegrade folken fick göra som de ville bara de inte startade ett inbördeskrig. Den freden kallade de pax romana. Pax romana varade i ca 200 år, mellan 27 f.kr – 180 e.kr

Kejsartiden.

Om man var kejsare ansågs man ha högre rang än en kung. Den romerska kejsartiden börjar nar den 18 åriga Octavianus får makten efter mordet på hans släkting Julius Caesar. Julius Caesar var en mycket känd och högt stående politiker och fältherre i rom, som var gift med Kleopatra tillsammans hade de en son. Julius Caesar ansågs tillslut att ha en för stor makt och han blev mördad den 15 mars 44 f.kr av sina sammansvurna. Octavianus var en envålds härskare som avsatt mycket av senatorernas makt men aktade sig för att kalla sig för diktator för han ville inte gå samma öde som Caesar hade fått. Octavianus hade visat sig som en brutal härskare genom att ha krigat och brutit ett förbund med Ceasars vän och ingen vågade stå upp mot honom efter det för de var rädda att bli mördade. Han tvingade senaten att ge honom ett heders namn, Augustus, vilket betyder den vördnadsvärde. Augustus var inte bara hemsk han skapade dock en fungerande stat som avlönade tjänstemännen, en byråkrati.

Uppfinningar.

De mest kända uppfinningarna som romarna gjorde var vägarna och akvedukterna. Den första romerska vägen byggdes år 312 f.kr av en censor som hette Appius Claudius. Vägarna byggdes noggrant, i det första understa lagret låg krossad sen eller grus över det hade man massa stenar i olika former och storlekar högst upp låg det stenplattor som anpassades efter varandra och pusslades ihop. En akvedukt användes för att transportera vatten till städerna, de var små rännor som gick under marken. Vattnet kom från en sjö eller vattendrag som låg högt och vattnet helt enkelt bara rann ner till staden.

Barndomen.

I romarriket var barndomen mycket kort och speciellt om man var flicka eftersom att det var lagligt att gifta bort en flicka när hon bara var tolv år pojkar fick man dock inom lag gifta bort förrän de fyllt fjorton. En flicka var inte heller lika mycket värd som en pojke och därför satte man ofta ut en flicka för att dö någonstans. I ett fattigt hem kunde barn få börja arbeta när de bara var 6 år. Men om man var född i en rik familj kunde man få börja skolan vid 7 års ålder. I förmögna familjer gick flickor i skolan 3-4 år medans pojkar fick gå i 9 år i skola. Man sa att flickor helst inte skulle bli för kloka. I en familj styrde alltid mannen och han var en slags förmyndare.

Slavarna och spelen.

Slavarna har gjort nästan alla de hårda arbetena under historiens gång, vilket visar att det stannade upp mycket av romarnas tekniska utveckling. I antikens rom fanns det olika sorters slavar från de som levde ett ganska normalt liv till de som gjorde de absolut livsfarligaste jobben. En slav var en ägodel, något som man inom lag fick behandla hur man ville. Fast de flesta fick inte livshotande uppdrag eftersom en död slav kan ju inte arbeta. De flesta slavarna som fanns hade blivit tillfångatagna från områden som romarriket hade erövrat, de såldes sedan på slav marknader och fick nya ägare. De flesta slavarna fick inget betalt för sitt arbete men ibland i vissa fall fanns det ägare som gav en liten lön för det utförda arbetet. På gladiatorspelen var det ofta slavarna som slogs mot varandra på liv och död de kallades gladiatorer. Gladiatorerna kunde också slåss mot massor av olika vilda djur. Dessa fajter utkämpades på stora arenor framför miljontals människor som älskade att se de blodiga fajterna på liv och död. Om en gladiator som inte orkade mer kunde han be om nåd, då fick publiken rösta och han skulle få gå eller dö. En gladiator kunde också vinna sig fri om den vann tillräckligt många fajter. Den mest kända arenan kallades Colosseum och ligger i rom. Gladiatorspelen kostade oerhört mycket pengar, exempelvis bara för att för att transportera alla exotiska djur till rom som lejon, elefanter, tigrar mm. På samma dag som Colosseum invigdes dödades 5000 olika djur.

Romarrikets undergång.

Romarrikets undergång sägs hänt när det delades i två delar, väst och östrom. Theodosius var en kejsare mellan 378 e.kr- 395 e.kr Och i hans testamente delade han upp romarriket i två delar mellan sina två söner, västrom och östrom. Man valde att dela upp riket i två delar eftersom att andra folkslag började ta ifrån romarna mark och delvis också för att det började bli krig i riket, mellan kristna och de som fortfarande trodde på ursprungs religionen. I början när inte kristendomen var spridd till en större mängd romare kunde man avrätta kristna på gladiatorspelen, till folkets förtjusning. I västrom var rom huvudstad och i östrom blev Konstantinopel huvudstaden. Östrom varade längst, medan fallet för västrom gick mycket snabbare.

Västrom började nämligen plundras av många olika folk exempelvis goterna och germanerna. Och romarna hade inga pengar kvar efter den storslagna tiden med gladiator och olympiska spel mm. Vilket ledde till att det stora riket började förlora sina enorma landområden till andra folk och romarriket föll samman. Tillstut plundrade till och med goterna hela Rom. Östrom klarade sig mycket längre eftersom de var mycket starkare, dessutom fanns de stora åkrarna som gav bra sködar i östrom. faktiskt ända fram till år 1453 varade östrom. Och blev efter en tid det Bysantinska riket.

Arvet.

Romarna lärde sig det mesta från grekerna, exempelvis deras böcker, byggnads stiler, teater, konst och vetenskap. Som de sedan förde ut över Europa. Dessutom är det romarna som har grundat de kända städerna som Paris, Budapest, London mm.  Dessa städer var då under den här tiden romerska härläger. De gamla staterna som fanns i romarriket har idag satt gränserna för var olika land ligger exempelvis Frankrike och Spanien. Latinet är också ett språk som vi fått av romarna som sedan de kristna spred ut över världen.